Hooks Herrgård – en av våra utvalda svenska anläggningar

Jag har besökt Hooks Herrgård vid flera tillfällen men aldrig haft golfklubborna med mig. Det är därför med stor spänning jag bokar in en golfweekend, mitt i juli, på denna omtalade och uppskattade golf och sparesort strax utanför Jönköping.

Text: Susanne Graf Foto: Press / Privat

Herrgården är otroligt vacker. I huvudbyggnaden med utsikt över sjön finns bland annat reception, restaurang, bar och stora sällskapsrum. På ena sidan har man på ett mycket smakfullt sätt byggt till en supermodern spaavdelning med en 20 meters pool, varma och kalla källor, bastulandskap och olika behandlingsrum.

Det finns flera annex på herrgården, samtliga med olika namn. Vi bodde i fina, välutrustade dubbelrum i Frökenflygeln.

Vid varje tidigare besök på Hooks har bemötandet varit väldigt proffsigt, det var inget undantag den här gången heller. Flickan i receptionen hälsar oss varmt välkomna, allt är förberett och klart och det är bara att checka in. Vi bär snabbt in våra väskor och beger oss till golfreceptionen och lunchrestaurangen, hungriga och otroligt golfsugna.

Efter en god lunch är det äntligen dags att spela första banan, Skogsbanan. Vi är fyra golfare, vi har mellan 5 och 36 i hcp och alla säger wow när vi har spelat några hål. Banan är omväxlande, rolig och välskött. Greenerna betydligt snabbare än vad vi är vana vid men härliga att putta på. Vi är jättenöjda allihop när vi sitter och njuter av en god öl efter rundan. Som vanligt sitter man gärna lite för länge vilket gör att det blir bråttom till middagen som är bokad till 20.30.

Den här kvällen serveras en buffé med olika förrätter, en ceasarsallad som mellanrätt och bla en helt perfekt oxfilé till varmrätt. Middagen avslutas med goda ostar och mumsiga desserter. Till detta njuter vi av en god flaska vin…nja,det blev faktiskt två. Det är otroligt vackert och stämningsfullt i restaurangen med alla tända ljus och en helt magisk utsikt över sjön, vilket gör att middagen drar ut på tiden. Trötta, mätta och belåtna avslutar vi lördagkvällen men en liten drink i baren innan vi säger god natt.

Morgonen efter ställer jag klockan tidigt, jag vill hinna njuta av frukosten innan det är dags för nästa golfrunda. Frukostbuffén var lika riklig och smakfull som middagen. Jag uppskattar verkligen färskpressad juice, smoothies och andra nyttigheter på buffén, det känns som en bra start på dagen helt enkelt.

När vi kommer fram till golfbanan möts vi av en trevlig golfvärd som berättar lite historia kring de olika banorna men även om hur härligt det är att vara medlem just här. Hon säger att vi har många timmars njutning framför oss och det visar sig vara helt sant, oj vad otroligt vacker Parkbanan är. Flera av hålen går längs Hokasjön och bjuder på vyer så man nästan tappar andan. Även den här banan är välskött med fina, jämna greener. Jag förstår verkligen golfvärden, tänk att ha två så fina banor som sina hemmabanor.

I bilen tillbaka till Stockholm summerar vi helgen och kan konstatera att Hooks, som vanligt, levererar det där lilla extra. Personalen är trevliga, serviceinriktade och lyhörda. Maten, golfen och boendet håller hög, jämn kvalitet. Allt känns genomtänkt och är otroligt proffsigt skött.

Stort tack familjen Edberg med all personal för den här gången, vi kommer tillbaka!