Kungariket Thailand. De tusen leendernas land

Mellan Indiska oceanen och Sydkinesiska sjön ligger paradiset Thailand. De långa kustlinjerna med sina småöar strax utanför är badparadis för många turister. I kombination med möjlighet att snorkla i kristallklart vatten, tryggt ta sig i i djungeln tillsammans med duktiga, internationella guider lockar det resenärer från hela världen att ta sig hit.

Thailands klimat är tropiskt och många hus utanför städerna är byggda på pålar för att klara översvämningar som är vanliga här. Det är enkelt att resa genom landet och många besökare kombinerar sol och bad med tempelbesök och storstadsliv. Thailändarna är ett vänligt sinnat folk, otroligt stolta över sin kultur som de gärna visar upp. På något märkligt sätt känns det som om de aldrig blir trötta på oss turister, det finns alltid plats för fler och det är med samma värme och vördnad de hälsar oss välkomna gång efter gång.

Kultur och religion 
Thailand har ca 61 miljoner invånare varav nästan 80% är thailändare. Den största minoritets gruppen är kineser. Buddhismen är överlägset den största religionen men det finns en liten minoritet av muslimer, ca 4 procent så det är verkligen en minoritet. Thailand är uppdelad i olika provinser och gränsar mot Burma, Laos, Kambodja och Malaysia. Huvudstaden är Bangkok och har ca 6,5 miljoner invånare. Genom att följa Buddhas lära om de fyra sanningarna kan man ingå i nirvana. Det har tidigare varit allmänt utbrett i Thailand att unga män ska tillbringa en tid av ca tre månader som munk. Det är under kloster livet som den unga munken genom går en mogenhetsprocess och blir en man, numera avstår de flesta unga män ifrån munklivet.

Huvudnäring 
De flesta invånarna är sysselsatta inom jordbruk där ris, spannmål, sockerrör och soyabönor är viktiga grödor. Även fisket försörjer en stor del av befolkningen men självklart blir turismen återigen viktigare och viktigare. Nästan 70 miljoner turister besöker årligen Thailand. Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider, den svala, den blöta och den varma. I södra Thailand är det dock vanligt att man bara nämner den blöta och den varma.

När regnperioden infaller är det dagligen nästan skyfallsliknande regn, som snabbt går över så snart solen visar sig. Thailands södra halva får ca 2500 mm regn per år medan det i norra delen endast faller ca 1200 mm.

Thailändarna är ett mycket vänligt folk. De visar gärna stolt upp sin kultur, sin natur och sitt fantastiska djurliv, både ovan och under det klara havet. Religiösa riter syns överallt, mitt i vardagen och närmare 30 000 tempel smyckar det bördiga landet. Monarkin i Thailand är oerhört aktad och uppskattad, man är stolt över sin kungafamilj och hedrar den på alla sätt man tänkas kan.

Missa inte det här när du besöker 
Thailand Den 12:e fullmånen i den thailändska kalendern firas Loi Kratong, vanligtvis i november. På många platser, tex i Bangkok firas detta genom att skicka ut tusentals flytande lyktor och flottar med blommor på floden. På andra platser släpper man upp svävande lyktor i natthimlen samtidigt som man önskar sig något för det nya året. Vi vågar utlova en helt fantastisk syn.

Vi är många som älskar det Thailändska köket. Det är smakrik och starkt på grund av det flitiga användandet av kryddor, inte minst chilipeppar. I viss mån kan man dela in landet i norra och södra mat traditionen. Den norra med mycket kötträtter, och den södra som har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter, men en sak har de gemensamt ris och chilipepparn. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika Thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra er från att uppleva det smakrika Thailändska köket. Missa inte gatumaten, spett med fisk, kyckling, fläsk trängs med klibbigt ris och nudlar bland mycket annat. Ett av Bangkoks ”gatumatställen” har tom fått en stjärna i Bangkoks första Michelinguide. Deras skaldjursomeletter lär vara himmelskt goda.

Besök en nationalpark och njut av natur och djurliv. Bada i vattenfall i djungeln och simma i naturpooler full av fisk som nafsar dig på fötterna. Två storfavoriter är Erawan National Park och världsarvsklassade Khao Yai National Park där det dessutom finns goda chanser till att se vilda elefanter. I Khao Yai finns även vattenfallet Haew Suwat.

Shoppa loss! Det finns hur mycket som helst att handla i Thailand. Ett gott råd är att åka dit med tom resväska och fylla den på plats. Kom bara ihåg att förhandla om priset, alla gör det och du ska veta att hur mycket du än prutar så har du troligen betalt för mycket. Thailändarna har i generationer levt med att köpslå och pruta så för dem är det så det ska vara.

Det finns otroligt många marknader att besöka, en del dagtid men även många kvälls och nattetid, ja det finns tom flytande marknader. De kungliga palatsen. Det finns så många saker man ska hinna med när man besöker Thailand och självklart hör besök på något av de heliga palatsen dit. Wat Phra Kaew anses vara ett av de finaste men det finns fler.

Det finns otroligt många marknader att besöka, en del dagtid men även många kvälls och nattetid, ja det finns tom flytande marknader.

De kungliga palatsen. Det finns så många saker man ska hinna med när man besöker Thailand och självklart hör besök på något av de heliga palatsen dit. Wat Phra Kaew anses vara ett av de finaste men det finns fler.

Och sist men inte minst måste ni så klart åka Tuk Tuk, kanske inte det mest trafiksäkra transportalternativet men helt klart ett av de mest charmiga.