Tom Kha Gai

Soppa med galangal och kyckling, är en klassisk thailändsk soppa. Balansen mellan de tre S:en i soppan ska vara följande – först ska man känna syran sedan sötman och sist sältan.

ANTAL: 4 personer
INGREDIENSER
8 dl kokosmjölk
3 dl vatten
0,5 dl hönsbuljongtärning
25 g galangal
1 citrongräs
1 röd chili
4 kaffirlimeblad
500 g kycklingfile
150 g små champinjoner
1 gul lök
3 tomater
I msk strösocker
0,5 tsk salt
2,5 msk pressad lime
Garnering: koriander

Gör så här: 1. Koka upp kokosmjölk, vatten och buljongtärning. 2. Skär galangal och citrongräs snett på längden. Kärna ur och skär chilin i ringar. Lägg galangal, citrongräs och chili i grytan tillsammans med limebladen. Låt sjuda under lock ca 5 min. 3. Skär kycklingfiléerna i ca 1 cm tunna skivor. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Skala och skär löken i tunna klyftor. Kärna ur tomaterna och skär dem i grova bitar. 4. Lägg kyckling, champinjoner och lök i buljongen. Tillsätt fisksås, socker och salt. Sjud ca 3 min. 5. Tillsätt tomater och limesaft precis före servering. Garnera med grovhackad koriander.